Zimovanje PD Slovenj Gradec

Mar 23, 2023

V današnjem času poplave socialnih omrežij in globalizacije na vseh področjih, delo z mladimi zahteva drugačne pristope in metode dela z njimi. Današnje igrače otrok so telefoni in sodobne tehnološke elektronske naprave, čas preprostih didaktičnih igrač in iger je žal bližnja preteklost. Če želimo otrokom približati naravo in gore, jih preprosto moramo oddaljiti od vseh prednosti in ugodnosti sodobne družbe. Motivirati jih je potrebno na prvobiten način. Njim niso pomembne odmevne ture in pompozna imena vrhov, ter osvajanje le teh, zanje je pomembna pot do cilja, pot ki je prežeta z igro in zanimivimi stvarmi okoli njih.

Prav zaradi naštetih dejstev smo se tudi letos v Planinskem društvu Slovenj Gradec odločili, da izvedemo zimovanje za osnovno šolsko mladino v starostnem obdobju od deset do petnajst let. Zimovanje je potekalo v matični planinski koči pod Kremžarjevim vrhom v času od 3.3. do 5.3. 2023. Zimovanja se je udeležilo enajst fantov, za njihovo dobro počutje sta poskrbela predsednik društva Danilo Goljat in njegova soproga Milena. Program pa je potekal pod vodstvom Tanje Slatinek, Primoža Areha, Manice Tretjak in Ane Šertel.

V petek smo pričeli s programom. Dobili smo se  na koči, kjer smo udeležence seznanili s hišnim redom in celotno ekipo tabora. Po večerji smo predstavili vse aktivnosti in dogodke, ki so si sledili v prihodnjih dneh ter z opremo, ki je potrebna za varno in nemoteno gibanje v gorah pozimi. Imeli smo tudi odmevno potopisno predavanje smučanja in vzpona na Mount Denali na Aljaski, alpinista in popotnika Borisa Repnika. Sledil je družabni večer in obujanje spominov na pretekle tabore. Soboto smo začeli s predavanjem o nevarnostih v gorah, ki na nas prežijo v zimskem času. Udeležencem smo predstavili delovanje in sistem Gorske reševalne službe Slovenije in ostalih reševalnih služb po svetu. Kasneje je potekala praktična uporaba opreme za zimsko gibanje v gorskem svetu. Po kosilu smo pričeli z izdelavo snežnih iglujev, kjer smo kasneje tudi prespali noč. Večer nam je popestril tabornik in glasbenik Luka Kotnik s svojo kitaro. Prepevali smo znane gorniške in manj gorniške pesmi. Po družabnem delu v koči smo se odpravili na preživetje noči v naših iglujih, kjer smo prižgali sveče zaradi pridobivanja potrebne toplote in romantičnega vzdušja. Hitro smo zaspali v našem snežnem zavetju in tako preživeli noč. V nedeljo zjutraj smo po dobrem zajtrku in toplem čaju pričeli še z zadnjimi aktivnostmi, ki smo jih imeli na našem programu. Seznanili smo se z nevarnostmi plazov in uporabo lavinske opreme. Po kosilu smo se vsi utrujeni, vendar polni novih vtisov odpravili v dolino.

« of 17 »

Zimovanje je žal hitro minilo, vsa naša pričakovanja so bila izpolnjena, pridobili smo si novih izkušenj, tako mentorji kot udeleženci, rodila so se nova poznanstva. Vsem, ki ste s svojim prostim časom, znanjem in pozitivnim pristopom pripomogli k izvedbi zimovanja se iskreno zahvaljujemo!

Avtor: Primož Areh

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.