Pohod na Graško goro na prvi praznični dan – 27. april 2023

Maj 3, 2023

Na prvi praznični dan, v četrtek, 27.aprila 2023 smo se planinci PD Slovenj Gradec odpravili na pohod na Graško goro.

Jože Rotovnik Cola, organizator in vodnik, nas je vodil na krožnem planinskem pohodu, ki je imel začetek in zaključek pri OŠ Šmiklavž. Zbor planincev v Slovenj Gradcu in prevoz do OŠ Šmiklavž je pomenil, da bomo imeli prijeten in pravi praznični planinski pohod kljub številčno skromni udeležbi. In vsi, ki so si premislili in jih ni bilo na pohod, so
izpustili možnost podoživeti zgodovinski smisel tega prazničnega dne združenim s planinskim pohodom.

Pot smo začeli mimo gostilne Bučinek. Cola pozna svoj domači teren, zato smo se prepustili njegovemu vodenju po travnikih, gozdnih poteh do prve zgodovinsko markantne točke – grada Vodriž. Po kratkem postanku,ogledu in pogovoru o poznavanju tega gradu smo nadaljevali pot do Arnežnika in naprej do Graške gore in cerkve Sv.Helene. Ivan in Cola sta v prijetnem pogovoru sproti obnavljala poznavanje domačij, lastnikov gozdov, pripovedovala dogodke s tega področja, ponavljala znanje o lokalnih cestnih povezavah na vse strani. Imela sem občutek, da bi lahko pri svoji hoji v ozadju iz njunih zgodb sestavila življenje teh grap, strmih pobočij in posameznih domačij.

Delno oblačno vreme s soncem proti koncu pohoda je bilo kot naročeno za prijetno, nenaporno, pa vendar 5 urno hojo v našem planinskem tempu. Razgledi na jug v Šaleško dolino in na sever po Koroški so bili sredi travnikov grebenske hoje Graške gore tisto, kar nam je bil planinski presežek v mislih kljub naporu pohoda.

Morda je za Korošce, Slovenjgradčane in še koga pohod čez Graško goro preveč domač in nezanimiv, da bi mu bil planinski izziv na praznični dan. Vendar je bil to pohod z visoko dodano vrednostjo. Colanovo poznavanje področja, konkretnih zgodovinskih dogodkov in širših družbenih okoliščin v preteklem času je tako dobro, da ga je bilo v umirjenih pripovedih na mestih dogodkov v naravi izjemno prijetno in poučno poslušat. Dodala sem še nekaj Ivanovih fotografij s poti.

« of 3 »

Kaj bi si kot planinci PD Slovenj Gradec želeli v bodoče? Da se pravi pripravljeni planinski pohodi z dodano višjo, novo, naravovarstveno, zgodovinsko ali turistično vrednostjo še ponovijo in razvijejo v društvenem sodelovanju vsega znanja na različnih področjih njegovih članov. To si, navsezadnje, mesto Slovenj Gradec v teh časih tudi planinsko zasluži.

Pripravila:
Marjeta Fidler
vodnica PZS,
članica PD Mislinja in PD Slovenj Gradec

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.