Pohodi v okolici Zeleniškega sedla in bivanje v Planinskem domu na Zelenici

Jun 26, 2023

Mladinski odsek Planinskega društva Slovenj Gradec je v dneh od 20.6. do 21.6.2023 izvedel dvodnevne pohode v okolici Zeleniškega sedla z bivanjem v Planinskem domu na Zelenici, ki prav tako velja za odlični Gorniški učni center.

Poudarek tokratnega planinskega druženja je bil predvsem na varnem gibanju, spoznavanju malce zahtevnejših terenov, uporabi primerne opreme, pomembnosti fizične pripravljenosti in praktični izvedbi priprave na turo.

Naše izhodišče je bilo parkirišče na Ljubelju, kjer smo na ramena naložili vso potrebno opremo za našo dvodnevno pustolovščino.

Po namestitvah v sobe, kosilu in krajšem počitku smo pripravili nahrbtnike in se odpravili na pohod po severni strani Begunjščice, z najvišjim vrhom – Velikim vrhom, ki je prepredena s številnimi grapami.

Prav tu so se nekateri otroci prvič spoznali z melišči, prehodi med skalnatimi tereni, rušjem in prelepim planinskim cvetjem in prav dobro so dojeli dejstvo, da gre za strma območja, kjer je v zimskem času pogosta nevarnost proženja snežnih plazov.

Počitek smo si privoščili tudi med opazovanjem gamsa, ki se je pasel na melišču pod steno.

Večer smo preživljali v prijetni družbi oskrbniškega para, ki je skrbel za naše dobro počutje in nas razvajal z odlično pripravljeno hrano.

Pred spanjem smo doživljali še lisičji lajež v bližnji okolici koče in morali smo priznati, da je to res poseben občutek.

Naslednji dan, po zajtrku smo pospravili sobe,  ponovno pripravili nahrbtnike in se podali proti vrhu Vrtače na nv 2181 m.

Na poti smo doživeli kar nekaj lepih presenečenj od modrasa, snega, žgočega sonca, toplega vetriča, lepih razgledov na okoliške vrhove Karavank do obiska lačnih kavk.

Najpomembneje, varno smo sestopili, naši otroci pa so bili prijetno utrujeni in ponosni na svoj novo osvojeni vrh v Karavankah.

Z novo pridobljenim znanjem in izkušnjami postajajo tudi naši mlajši člani že pravi planinci.

Kar prehitro je minilo to naše druženje, a tako to gre, ko si vzamemo čas in se imamo lepo v gorah. 

« of 9 »

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.