Gorniški tabor 2023 Mladinskega odseka PD Slovenj Gradec na Pernicah nad Muto

Sep 13, 2023

Tudi to poletje je Mladinski odsek PD Slovenj Gradec izvedel Gorniški tabor za osnovnošolsko mladino, na priljubljeni lokaciji stare osnovne šole, na Pernicah nad Muto.

Pridružilo se nam je  dvaindvajset družabnih otrok, različne starosti,  ki so doma v Slovenj Gradcu in širši okolici.  

Zelo ponosni smo, da so otroci na taboru razumeli in sprejeli osnovna načela planinske etike, se naučili priprave na ture v različnih letnih časih, spoznali delo markacistov, opise planinskih poti in gorskih območij.

Pri planinski vzgoji je pomembno, da se otroci spoznajo tudi z nekaterimi nevarnostmi, ki se nam lahko pripetijo med gibanjem v gorah. Znanje, izkušnje, poznavanje gibanja v gorah prispeva največji delež pri varnem in odgovornem gibanju v naravi.

Začetek planinskih poti pogosto vodi skozi prelepe gozdove,  ki nudijo habitate živalim v gozdnem prostoru. Več o vedenju divjih živali nam je povedal g. Aleš Žolger, član LD Golavabuka.

Pohodi na območju Pernic so nam omogočili nabiranje zdravilnih zelišč, gob, borovnic in spoznavanje različnih drevesnih vrst in gozdnega podrastja.

Otrokom je bil predstavljen pomen planinskih koč, bivakov in osnovna pravila bivanja v njih.

Uporabo gorniške opreme in izvedbo vrvnih tehnik je prikazal g. Primož Areh, Planinski vodnik PZS, Inštruktor PV.

Več o varovanju gorske narave in varstvu okolja sem predstavila Tanja Slatinek, Planinska vodnica PZS, Varuhinja gorske narave PZS.

Na taboru sta nas obiskala člana Gorske reševalne službe Maribor, Reševalne skupine Slovenj Gradec, g. Luka Zajec in Jože Štaleker, ki sta predstavila delovanje GRS v Sloveniji.

Ko imajo otroci čas za igro in družbo, čas hitro mineva, sploh se ne zavedajo, da v kratkem času prehodijo daljše razdalje zadane pohodne poti. Skozi  igro lahko prehodijo dobršen del planinske poti, se medtem družijo, zabavajo in raziskujejo svet okoli sebe. Poleg tega, da so aktivni  v naravnem okolju in dihajo svež gorski zrak, razvijajo radovednost, krepijo ustvarjalnost in družbene veščine. Pohodništvo z vrstniki je pozitivna izkušnja, ki prispeva k temu, da otroci vzljubijo aktivnosti v naravi, začutijo povezanost človeka in narave, to pa jih posledično lahko popelje k zdravemu in odgovornemu odnosu do sebe, življenja in sveta, v katerem živimo.

Zatorej smo si, kljub občasno deževnemu vremenu, večere popestrili z gorniškim filmom, spoznavnim večerom, družabnimi igrami, plesom in odličnim igranjem harmonike naših nadarjenih otrok.

Zahvaljujemo se vsem udeležencem našega tabora, za vse nasmehe, nagajivosti in pomoč pri dežurstvu, njihovim staršem, ki so nam zaupali svoje zaklade, celotni ekipi strokovnih sodelavk in sodelavcev, domačinom s Pernic, članom GRS Maribor, Prevozniškemu podjetju Miki d. o. o., za omogočanje prevoza otrok in PD Slovenj Gradec za podporo pri izvajanju programov za delo z mladino.

Vabimo vas, da se nam tudi v prihodnje pridružite na naših pohodih in pri ostalih aktivnostih, ki bodo izvedene s strani Mladinskega odseka PD Slovenj Gradec.

Avtor:
Tanja Slatinek in Primož Areh

Fotografije:
Tanja Slatinek

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.