46. zimski pohod na Arihovo peč

Mar 8, 2024

Tudi letos smo se člani PD Slovenj Gradec in ZVGS , v nedeljo 03.03.2024, udeležili 46. zimskega pohoda na Arihovo peč. Pohod organizira Slovensko planinsko društvo iz Celovca, Slovenska športna zveza in Slovensko prosvetno društvo Rož iz Šentjakoba. Pohod je spomin na februar  leta 1945, ki je zaradi izdaje okupator v jutranjih urah obkolil partizanski bunker pod Arihovo pečjo nad Šentjakobom v Rovžu in ubili sedem partizanov aktivistov osvobodilne fronte, ki so se umikali iz bunkerja. Enega pa so ujeli in so po surovem mučenju ubili v Šentjakobu.

Pohod je bil izveden od  Polanca na  Čemernici in nadaljeval mimo partizanskega bunkerja pod Arihovo pečjo na Bleščečo planino, kjer je planinski dom SPD Celovec. V dolino pa smo se vrnili mimo Ressmanove koče in ga zaključili pri Polancu, kjer je sledila malica z okrepčilom in podeljevanjem značk in diplom.

Avtor: Vojko Pisar

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.