Planinci PD Slovenj Gradec na planinskem pohodu Na Krasu je krasno

Okt 16, 2018

Kot pravi Miroslav Košuta v delu svoje pesmi :
Na Krasu je krasno –
nikdar ni pretiho,
nikdar ni preglasno:
vsi so zmeraj na dobrem glasu, na Krasu.

Planinci PD Slovenj Gradec smo se v nedeljo,14.10.2018 po enem letu spet vrnili na Kras in se udeležili  tega že 23. čezmejnega pohoda. Dosedanjim organizatorjem pohoda Slovenskemu kulturnemu društvu Vigred , jamarskemu društvu Grmada, planinskemu odseku smučarskega društva Devin, Razvojnemu društvu Pliska in Vaški skupnosti Tublje se je letos pridružilo še Slovensko planinsko društvo iz Trsta.

V sončnem vremenu in dnevni temperaturi kar 250 C  se je na pot letošnjega pohoda odpravilo 38 naših planincev pod vodstvom vodnikov  Jožeta Senice-Joca in  Danila Goljat. Tublje pri Komnu, obmejna gručasta tipična kraška vasica s 16 hišami in 40 prebivalci, je bila začetek pohoda, kjer so nas domačini pogostili, nagovorili ter prijetno vzdušje popestrili še z zvoki harmonike.

Množica pohodnikov je krenila na pot pod vodstvom domačih vodnikov, kajti značilnost tega pohoda je, da je trasa pohoda vsako leto drugačna. Letos so pripravili tudi drugi malo krajši in  malo lažji pohod.

Pohodniška pot je vodila med živordečim navadnim rujem, borovci, z bogato podrastjo obdanimi mešanimi gozdovi, med vinogradi, mimo starega in zelo zanimivega pokopališča na dnu kraške vrtače. Na brinovih grmičih, ki obrodijo jagode vsaka tri leta, je bilo letos jagod le za vzorec.  Prireditelji pohoda  so nam v času pohodniškega odmora pripravili kratko predstavo skupine Dreizehndreizehn (13-13), ki so v uniformah vojakov prve svetovne vojne uprizorili podobe takratnega vojaškega življenja.

Kraška jama letošnjega pohoda je bila Jama v  Hribih, ki se nahaja severno od Trnovec in je v preteklosti imela vlogo skladišča orožja in zatočišča za Avstroogrsko vojsko. Velja za drugo večjo naravno jamo na tem področju. V njej se nahajajo velike kapniške tvorbe, po svoji obsežnosti izstopa kapnik imenovan  »orgle«, ki ob trkanju oddaja različne zvoke. Za jamo so značilne tudi ponvice, ki se ob deževnem vremenu napolnijo z vodo in tako ustvarjajo enkraten jamski prostor.

Na prireditvenem prostoru v kraju Praprot, kjer je potekal večdnevni 23. Kraški Oktoberfešt, smo po zaključku pohoda  poleg prijetnega druženja imeli možnost čestitati tudi naši izžrebanki pohoda Tatjani Kordež, ki je prijela darilo organizatorja. Tatjana je bila  na pohodu prvič, vendar vemo, da se bo z nami vrnila na Kras  še v naslednjih letih. Utrinke pohoda sta  v fotografijah  dodala Janez Senica in Duja Kordež.

Na Krasu je krasno – tako je bila sončna, lepa in planinsko doživeta tudi pretekla  nedelja našega Planinskega društva.

Pripravila :
Marjeta Škorja
PD Slovenj Gradec

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.