Planinski tabor za otroke PD Slovenj Gradec, Pernice 2022

Sep 16, 2022

V Sloveniji imajo planinski tabori dolgo tradicijo. V začetku, takoj po ustanovitvi Slovenskega planinskega društva (leta 1893) je bila v ospredju narodna zavednost, kasneje pa so tabori dajali vedno večji pomen vzgoji planinskih kadrov in varovanju narave. Planinski tabori so ena izmed bolj priljubljenih metod strokovnega dela pri vzgoji in izobraževanju mladega planinskega kadra.

Planinska tura

Tudi letos smo v Planinskem društvu Slovenj Gradec izpeljali tradicionalni planinski tabor za osnovnošolsko mladino, ki je potekal med 5. in 7. avgustom, na lokacij Pernice (Dom krajanov). Tabora se je udeležilo 18 osnovnošolcev. Tabor sta vodila Primož Areh in Tanja Slatinek, kot mentorji so sodelovali Klemen Kotnik, Katja Prosenjak Kotnik in Manica Tretjak. Manica je ob pomoči Katje in ostalih domačih » Perniških deklet« skrbela za našo prehrano in nas razvajala z vrhunskimi kulinaričnimi užitki. V programu je sodelovala tudi GRS Postaja Maribor, enota Slovenj Gradec.

GRS in Tirolska Žičnica

Vsi udeleženci tabora smo bili nastanjeni v bivalnih šotorih. Šotore so otroci postavili in pospravili sami ob pomoči mentorjev in ostalih, ki so priskočili na pomoč (hvala Andrej,Silvo,Fredi). Nato smo uredili kurišče in pripravili drva ter ostale pionirske objekte, ki so potrebni za prijetno bivanje v taboru. Večere smo preživljali ob ognju, z družabnimi vsebinami in pesmijo. Koristili smo tudi Dom krajanov, ki je v preteklosti služil kot šola za lokalne otroke.

Program smo izvajali mentorji (Tanja, Klemen, Manica, Katja in Primož) po pripravljenem časovnem planu. Prvi dan po postavitvi tabora smo seznanili udeležence z bontonom v gorah in etičnimi načeli v družbi in planinski organizaciji. Pred večerom smo pod vodstvom Katje doživljali naravo na malce drugačen način, ob uporabi vseh čutil. Zvečer smo zakurili ogenj, se ob njem spoznavali, opazovali nočno nebo in zapeli nekaj pesmi. Zjutraj smo pospravili šotore, ki so bili tudi vsak dan ocenjeni ter uredili in pripravili tabor. Sledilo je jutranje razgibavanje z osnovami joge, ki nam jih je predstavila Katja. Nato smo se pod vodstvom Tanje naučili, kaj pomeni zdrava prehrana v gorah, nabrali užitna zelišča in iz njih skuhali čaj na odprtem ognju, za kar sta poskrbela Primož in Klemen. Sledil je obisk gorskih reševalcev GRS Maribor iz reševalne skupine Slovenj Gradec. Na prijeten način so nam predstavili, kako deluje GRS ter postavili »Tirolsko žičnico«, ki je bila velika adrenalinska atrakcija. Vsak je opravil spust po njej, kar nekaj metrov nad tlemi. Tanja in Primož sta izvedla predavanje iz prve pomoči s praktičnimi nalogami in izdelali smo improvizirana nosila, za reševanje poškodovanca. V popoldanskem času je potekal orientacijski pohod, Klemen pa nas je naučil, kako preživeti v naravi. V času, ki smo ga preživeli na Pernicah smo izvedli tudi dva planinska pohoda, pod vodstvom Tanje, Manice in Katje. Pred pohodoma smo skupaj pripravili vso opremo, se seznanili z nevarnostmi v gorah, zložili nahrbtnike, iz planinskih kart razbrali traso in časovnico poti in se seznanili s trenutnimi vremenskimi razmerami. Na pohodu so udeleženci spoznali pomen varovanja krhkih gorskih ekosistemov in načel varovanja narave. Zadnji večer smo preživeli ob tabornem ognju, kjer smo si obljubili, da se drugo leto zopet srečamo. Ob uradnem zaključku tabora smo s skupnimi močmi pospravili tabor in opremo.

Večer ob tabornem ognju, predsednik PD Slovenj Gradec na obisku

Na taboru smo se naučili osnovnih načel skupnega bivanja v naravi, ob upoštevanju in spoštovanju drug drugega in raznih gorniških znanj ter veščin, potrebnih za bivanje v gorah. Šotore so nam posodili taborniki iz rodu Severni kurir iz Slovenj Gradca, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Prav tako se zahvaljujemo gorskim reševalcem in domačinom s Pernic, ki so nam pričarali pravo domače vzdušje. Primožu Tertineku gre zahvala za pomoč pri organizaciji tabora. Kmetijam Klančnik, Jakob in Zaponšek iz Završ nad Mislinjo se zahvaljujemo za darovane domače dobrote. Iskrena hvala matičnemu društvu, mentorjem in vsem, ki ste pripomogli, da je bil tabor uspešen.

Avtor članka: Primož Areh.
Avtorica fotografij: Tanja Slatinek.

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.