Planinska šola – Gorniški tabor 2021

Avg 10, 2021

Na koči pod Kremžarjevim vrhom, se je od 6.8. do 8.8.2021, odvijala Planinska šola –  Gorniški tabor.

Tabora, ki sta ga vodila Primož Areh in Tanja Slatinek, se je udeležilo štirinajst navdušenih mladih pohodnikov, katerim smo prikazali mnoge veščine planinstva in gorništva, predvsem pa osnove za varno in doživeto gibanje v gorah.

Cilj članov PD Slovenj Gradec je prenašanje izročila gorniške kulture na naše mlajše člane, posredovanje znanj in veščin s področja gorništva, omogočanje pristnega stika z naravo in premagovanje naporov pri gibanju v gorah, razvijanje ekološke osveščenosti in zavedanja o pomembnosti ohranjanja neokrnjenega gorskega sveta. 

Udeleženci gorniškega tabora so bili seznanjeni z etiko planinstva, načinom bivanja na koči in v naravi, rastlinskim in živalskim svetom v naši okolici in v gorskem svetu, varovanjem gorske narave, gibanjem v temi, opazovanjem in orientiranjem po zvezdah in zdravo prehrano pohodnikov, s pripravo na pohod in z nevarnostmi v gorah.

Svoje delo so jim predstavili tudi člani gorske reševalne službe Maribor in jih osveščali o nudenju prve pomoči in pomembnosti klica gorski reševalni službi v primeru nesreče v gorah. Otroke so razveselili s postavitvijo reševalne žičnice, po kateri so jih neumorno spuščali kar nekaj ur.

« of 13 »

Pripravljali so se na turo, uporabljali tehnično opremo, pripravljali ognjišče in bivak, kjer so bile prikazane osnove preživetja v naravi, osnovne tehnike hoje in plezanja, osnove orientacije in vremenoslovja.

Zelo smo bili hvaležni, da so na Koči pod Kremžarjevim vrhom za nas prijazno skrbeli oskrbnika ga. Anica in g. Ivi Jamnik, g. Milan Šuler in ga. Manica Tretjak. Pred odhodom domov nas je prišel pozdravit tudi predsednik PD Slovenj Gradec g. Danilo Goljat.

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.