Planinci PD Slovenj Gradec na pohodu Na Krasu je krasno

Okt 7, 2019

Planinci PD Slovenj Gradec smo se v nedeljo, 6.10.2019, podali na jesenski pohod na Kras.

V sončnem vremenu ter zelo prijetnih jesenskih temperaturah se je na pot letošnjega pohoda odpravilo 32 naših planincev pod vodstvom vodnikov Jožeta Senice-Joca, Danila Goljat in Borisa Goljat.

Udeležili smo se tradicionalnega 24. čezmejnega pohoda Na Krasu je krasno v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Vigred, Jamarskega društva Grmada, planinskega odseka smučarskega društva Devin, Razvojnega društva Pliska,vaške skupnosti Tubelj in Slovenskega planinskega društva iz Trsta. Tublje pri Komnu, obmejna gručasta tipična kraška vasica, je bila začetek pohoda. Domačini so pohodnike nagovorili in pogostili.

Množica pohodnikov je krenila na pot pod vodstvom domačih vodnikov, kajti značilnost tega pohoda je, da je trasa pohoda vsako leto drugačna. Letos so pripravili še drugi malo krajši in lažji pohod za družine in otroke.

Pohodniška pot je vodila med rujem, borovci, z bogato podrastjo obdanimi mešanimi gozdovi, brinovimi grmiči in med vinogradi. Prireditelji pohoda so nam v času pohodniškega odmora pripravili kratek koncert narodnozabavne glasbe in pogostili s sladkim grozdjem, domačim vinom.

Pohodniška pot je vodila nad kraškima vasicama Brje in Tublje pri Komnu na hrib Sveti Lenart (San Leonardo) s prvotnim imenom Lipnik. Sedanje ime je povezano z malo cerkvijo, katere ostanki so še vidni na njegovem zelo razglednem vrhu. Razgled nad Tržaški zaliv je bil čudovit, videli smo množico jadrnic športne regate.

Kraška jama letošnjega pohoda je bila jama Pečina na Leskovcu ali Zidaričeva pejca (Grotta Azzura di Samatorzo). Njena položnost in lahek dostop je omogočila postati zavetišče pastirjem ter obenem pomenila zelo dragocen vir vode. V njej so zgradili dve betonski cisterni za vodo, ki ju je napajala kapnica. Jama Zidaričeva pejca je pomembna tudi zaradi mnogih arheoloških ostankov, ki so jih izkopali številni raziskovalci.

Na prireditvenem prostoru v kraju Praprot, kjer je potekal večdnevni 24. kraški Oktoberfešt, smo po zaključku pohoda poleg pogostitve prejeli tudi sir in vino kot priznanje za najštevilčnejšo skupino, ki se je udeležila letošnjega pohoda. Degustacija sira in vina na poti proti domu je bila prijetna, dobra in vsekakor dobrodošla.

Utrinke pohoda sta v fotografijah dodala Janez Senica in Danilo Goljat. Na Krasu je krasno, vedno je tako – in organizatorjem smo obljubili, da se vrnemo prihodnje leto na jubilejno, že 25. prireditev.

Pripravila: Marjeta Škorja, PD Slovenj Gradec

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.