PD Slovenj Gradec ima MARKACISTA LETA 2019

Feb 5, 2020

Naše Planinsko društvo Slovenj Gradec, ki je v letu 2019 praznovalo svojo 100 letnico delovanja, je znova dobilo priznanje za svoje delo. Vodja Odseka za planinske poti Slavko Pogorelčnik je dobil najvišje priznanje MDO Koroške Odbora za planinske poti, postal je MARKACIST LETA 2019. Priznanje je prejel v okviru rednega letnega zbora markacistov Koroške, ki je bil tokrat v Šentilju, v soboto 1. februarja 2020.

Markacisti so tiste osebe, ki poskrbijo, da pohodniki, planinci hodimo po planinskih poteh, ki so opremljene z markacijami, smernimi tablami , v visokogorju s klini in jeklenicami, na kočah pa z vpisnimi knjigami in žigi. Mnogo ur prostovoljnega dela markacistov zajema vzdrževanje prehodnosti poti, ki pogosto obsega redno odstranjevanje podrasti, obsežnejša dela tudi z motornimi žagami, sanacije brvi, sanacije po žledolomih, nadelave novih odsekov poti.

Slavko Pogorelčnik je prevzel vodenje markacistov v našem društvu leta 2003 in svojo skupino markacistov postopoma številčno tudi okrepil. Na Koroškem je preko 500km planinskih poti, od tega usposobljeni markacisti našega društva skupaj s Slavkom Pogorelčnikom kot vodjo skrbijo kar za 76 km planinskih poti. Udeležujejo se tudi vseh skupnih akcij na nivoju Odbora za planinske poti za Koroško in vsekakor vseh naših domačih društvenih akcij. Kot eno izmed pomembnejših skupnostnih akcij, kjer so naši markacisti s svojim prostovoljnim delom dodali zelo pomemben delež, lahko omenimo pomoč Turističnemu društvu Slovenj Gradec pri urejanju Učne poti na Rahtel.

Slavko Pogorelčnik se je v vseh teh 16 letih vodenja odseka izkazal tako s svojim delom kot markacist in tudi s svojim organizacijskimi sposobnostmi kot vodja odseka, zato vemo, da je podeljeno priznanje MARKACIST LETA 2019 prišlo v prave roke. Iskreno mu čestitamo tudi v društvu. Fotografije ob podelitvi priznanja je prispeval Janez Senica.

PD Slovenj Gradec

Pridružite se nam

Vabimo vas, da si ogledate seznam prihajajočih pohodov in dogodkov in se nam pridružite. 

Energetsko sanacijo planinske koče pod Kremžarjevim vrhom sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

O nas

Planinsko društvo Slovenj Gradec ima bogato in dolgoletno tradicijo. Leta 1919 je bil pod okriljem matice v Ljubljani 28 podružnic, ki se jim je pridružila 29 – Slovenjegraška. V planinskem društvu Slovenj Gradec aktivno deluje gospodarska komisija, ki skrbi za   koci: »Koca pod Kremžarjevim vrhom« in »Grmovškov dom pod Veliko Kopo«. Z veliko truda in požrtvovalnega dela  planincev se vzdržujeta in obnavljata koci.