Vabilo na Šmarško farno pot

Dogodki

Približuje se zadnja sobota v oktobru, ki je rezervirana za našo ŠMARŠKO FARNO POT.

Če radi hodite in ste radi v naravi v prijetni družbi, pridite v soboto, 30. oktobra ob 7 h pred cerkev v Šmartnu. Pot bomo prehodili v celoti (28,6 km), torej je nezahtevne hoje za cca 7 – 8 ur, skupaj s počitki in ogledi cerkva pa lahko računamo, da se bomo vrnili v Šmartno med 17 in 18 uro. Bodite primerno opremljeni za malo daljšo pot po nezahtevnem terenu, vreme pa zgleda da nas bo letos maksimalno razvajalo.

Videli bomo šmarško faro v pisanih jesenskih barvah, saj pot poteka mimo vseh cerkvic v fari: Šmartno, sv.Jurij, sv. Barbara, sv. Filip in Jakob, sv Magdalena, sv. Andrej, sv. Tomaž in Homec.

Za malico bo seveda poskrbljeno, pa tudi žeje ne bo, čeprav letos narava z moštom ni bila posebej radodarna.

Kdor ne utegne ali ne more prehodit celotne poti, jo lahko poljubno skrajša.

Informacije:
Vanč Hartman, 031 609 831

Vabijo šmarški planinci in PD Slovenj Gradec

Energetska sanacija koče pod Kremžarjevim vrhom

Novice

Verjetno ste že opazili, da se na koči nekaj dogaja. Spomladi se je PD SG uspešno prijavilo na javni razpis za podporo planinski športni in rekreacijski infrastrukturi.

Investicija v energetsko sanacijo je razdeljena na dva dela. Letos se je izvedlo in se še izvaja naslednje:

– montaža fotovoltaične elektrarne na strehi koče,

– montaža toplotne črpalke za ogrevanje koče,

– toplotni zalogovnik,

– preureditev toplotnih inštalacij (menjava radiatorjev, odstranitev stare peči in bojlerja v kuhinji, inštalacije…).

« of 8 »

Naslednje leto se nadaljuje z:

– izolacijo ostrešja in vzhodne fasade,

– izolacija kleti,

– preureditev vodovodnih inštalacij,

– čistilna naprava za odpadno vodo.

Ker trenutno dela potekajo v koči, je le ta začasno zaprta. Prosimo za razumevanje.

UO PD SG

Pohod PODGORJE – GRAŠKA GORA – VODRIŽ

Poročilo

Ste vedeli da je na območju med Podgorjem in Graško goro kar 6 označenih pohodnih poti.

Pohod smo pričeli v malce meglenem jutru v Podgorju po ZELENI POTI proti razvalinam gotskega gradu Vodriž (Widerdries) iz začetka 14. stoletja. V 17. stoletju je pogorel in bil opuščen. Tukaj se Zelena pot za kratek čas pridruži EVROPSKI peš poti E6, ki poteka od Baltika do Jadranskega morja. Mi nadaljujemo po E6 proti kmetiji Strgar, kjer nas pozdravi orjaška lipa premera cca 1,8m. Tukaj se nam je pridružila še ena mednarodna pot BENEDIKTOVA POT, ki poteka od Škotske (od samostana do samostana) vse do Monte Cassina v južni Italiji. Malo naprej ob poti naletimo na črno-rumene oznake z motivom vrane in oznako VRANOV LET. To je pot v spomin na cca 100 zavezniških vojakov, ki jih je avgusta 1944 rešila Šercerjeva brigada pri Ožbaltu in jih v 14 dnevnem pohodu varno pripeljala v Belo krajino, od koder so jih s partizanskega letališča prepeljali v italijanski Bari.

« of 26 »

Po malici nadaljujemo po ŠALEŠKI POTI in po poti XIV. DIVIZIJE proti Graški gori na Jesenjakov vrh. Od tu se spustimo po lokalnih neoznačenih poteh v naselje Vodriž.

Hvala vodnikoma Coli in Vanču za prijetno vodenje.

Pohod na Slemenovo špico

NovicePoročilo

Slemenova špica je 1911 m visoka gora v Julijskih Alpah. Vrh Slemenove špice je nad planoto Sleme pod severno steno Male Mojstrovke. Znana je po lepih razgledih in viharniških macesnih, ki počasi rumenijo. In ta goro smo se podali tudi člani PD Slovenj Gradec.

Na pot smo šli iz Vršiča in kmalu prišli na stezo, ki pelje med skalami in ruševjem proti planoti Sleme, kjer je eno naših najlepših alpskih razgledišč. Imeli smo čudovito vreme in krasne razglede na Malo Mojstrovko, Jalovec, Mangart, Ponce, dolino skakalnic……

« of 10 »

Na Slemenu so leta 1951 posneli tudi nekaj kadrov za film Kekec. Pot iz Vršiča do Slemena je primerna tudi za družine.

Sledil je še spust v Tamar in Planico.

Fotografije: Cola in Danilo in arhiv RTV.

Pohod na Paški Kozjak

NovicePoročilo

V soboto 4.9.2021 smo se z mladimi planinci in planinskim vodnikom g. Ivanom Hovnikom prijetno razpoloženi odpravili odkrivat Paški Kozjak.

Naša pot se je začela pri Domu na Paškem Kozjaku(960m), od koder smo pot nadaljevali mimo cerkve Sv. Jošta čez daljši greben, kjer se je zelo dinamična pot ves čas spuščala in vzpenjala in je zaradi skalnatega površja zelo atraktivna za mlajše planince. Po prehojenem travniku v bližini Ostrice smo pot zopet nadaljevali do najvišjega vrha Paškega Kozjaka – Basališča (1272m). Sledila je zaslužena malica iz nahrbtnika in prikaz planinskega krsta.

Otroci so spoznali in si privoščili še planinsko zvijačo, ki nam je pošteno otežila nahrbtnike🙂.

« of 4 »

V tem toplem jesenskem dnevu smo osvojili glavne vrhove Paškega Kozjaka, dobrih 10 km dolgega, ozkega apnenčastega pogorja.

Tanja Slatinek

Plan izletov 2021