Dolomiti 2022

Končno bo letos naša tura v Dolomite spet bolj podobna tistim izpred treh let, ko nas je zajela tista neprijazna epidemija. Odločili smo se obiskat skupino narodni park Puez-Gaisler, ki nas je vedno očarala. Tokrat se je bomo lotili s severne strani, ki je še ne poznamo.

1. dan, 19. avgust:
Odhod od doma bo v petek, 19. avgusta ob pol dveh zjutraj (1 h 30) od gostišča Marčič ali po dogovoru. Peljali se bomo kot običajno preko Avstrije v Italijo. Pri kraju Bruneco bomo zavili v dolino Alta Badia. Peljali se bomo po obnovljeni cesti skozi mnoge predore in na začetku Alta Badie zavili desno proti vasici Sveti Martin in naprej do parkirišča Parez (1597 m.n.). Od tod naprej pa seveda peš. Čaka nas 920 m vzpona, nasprej delno skozi gozdove, nato preko zelenih gorskih travnikov z mnogimi cvetlicami, med katerimi je malo više veliko planik mimo planšarske koče Malga Antersasc 2064m do podnožja gore. Od tu se bomo vzpeli po melišču po odlično urejeni cik cak stezi na sedlo Forcella de Puez 2517m. Še malo sprehoda med rožami na sedlu in spust do koča Puez hutte 2475m. Pot bomo prehodili v 5. do 6. urah, čeprav traja po opisu le 3 ure in pol. Ta koča bp do naslednjega jutra naš dom. Popoldne se bomo po želji podali še na bližnjo goro nad kočo Puez spitze 2913 m cca za kar bomo potrebovali približno uro in pol.

2. dan, 20. avgust:
Lahka tura:
Po zajtrku nas čaka lepa panoramska pot zelo lepo speljana in vzdrževana čez dva sedla Forcella forces de Sieles 2505m in Forcella Roa-2617m. Od tu je najprej spust po lepo urejeni stezi po strmem melišču, potem pa vodi pot po zelenih travnikih in pašnikih mimo planšarije Malga Medalges 2300m do parkirišča, kjer nas bo čakač avtobus z ohlajenim pirom. Tudi za to pot bomo potrebovali cca 5 ur.
Težka tura, Piz Duleda:
Od koče bomo šli dobre pol ure skupaj z lahko skupino, potem pa bomo krenili po stezi desno na sedlo Forcella Nives 2740m in naprej na goro Piz Duleda 2913m. Navzdol je do sedla Forcella Roa 2617m ferrata z eno lestvijo in precej jeklenicami. Od tega sedla do parkirišča je pot enaka kot pri lahki skupini in bomo lahko hodili skupaj.

Obvezna oprema:
Poleg pohodniške opreme za sredogorje malice in pijače, za na pot je obvezen še osebni dokument, potrjena planinska izkaznica (zavarovanje in popust pri prenočišču), posteljnina in obilo dobre volje. Za ferrate pa seveda oprema za ferrate: čelada, plezalni pas in samovarovalni komplet.

Stroški:
– Prevoz cca 70€.
– Nočitev z zajtrkom na koči 32,5€ (17,5€ nočitev, 15€ zajtrk).

Prosim če mi ta teden dostavite akontacijo, ker moramo 700€ prenočišča plačati vnaprej. Hvala.

PRIJAVE: Jože Rotovnik, 031 629 984

Lep planinski pozdrav!