Vabilo na pohod po Šmarški farni poti

Dogodki

Planinci, pohodniki.

Če radi hodite in ste radi v naravi v prijetni družbi, pridite v soboto, 27. oktobra ob 7 h pred cerkev v Šmartnu. Prehodili bomo ŠMARŠKO FARNO POT v celoti (28,6 km), torej je nezahtevne hoje za cca 7 ur, skupaj s počitki in ogledi cerkva pa lahko računamo, da se bomo vrnili v Šmartno med 17 in 18 uro. Bodite temu primerno opremljeni tudi glede na vremensko napoved in seveda dolžino poti.

Videli bomo šmarško faro v pisanih jesenskih barvah, saj pot poteka mimo vseh cerkvic v fari: Šmartno, sv.Jurij, sv. Barbara, sv. Filip in Jakob, sv Magdalena, sv. Andrej, sv. Tomaž in Homec.

Kdor ne utegne ali ne more prehodit celotne poti, jo lahko poljubno skrajša.

Informacije: Vanč Hartman, 031 609 831

Vabijo šmarški planinci in PD Slovenj Gradec

Vabljeni!

Planinci PD Slovenj Gradec na planinskem pohodu Na Krasu je krasno

Poročilo

Kot pravi Miroslav Košuta v delu svoje pesmi :
Na Krasu je krasno –
nikdar ni pretiho,
nikdar ni preglasno:
vsi so zmeraj na dobrem glasu, na Krasu.

Planinci PD Slovenj Gradec smo se v nedeljo,14.10.2018 po enem letu spet vrnili na Kras in se udeležili  tega že 23. čezmejnega pohoda. Dosedanjim organizatorjem pohoda Slovenskemu kulturnemu društvu Vigred , jamarskemu društvu Grmada, planinskemu odseku smučarskega društva Devin, Razvojnemu društvu Pliska in Vaški skupnosti Tublje se je letos pridružilo še Slovensko planinsko društvo iz Trsta.

V sončnem vremenu in dnevni temperaturi kar 250 C  se je na pot letošnjega pohoda odpravilo 38 naših planincev pod vodstvom vodnikov  Jožeta Senice-Joca in  Danila Goljat. Tublje pri Komnu, obmejna gručasta tipična kraška vasica s 16 hišami in 40 prebivalci, je bila začetek pohoda, kjer so nas domačini pogostili, nagovorili ter prijetno vzdušje popestrili še z zvoki harmonike.

Množica pohodnikov je krenila na pot pod vodstvom domačih vodnikov, kajti značilnost tega pohoda je, da je trasa pohoda vsako leto drugačna. Letos so pripravili tudi drugi malo krajši in  malo lažji pohod.

Pohodniška pot je vodila med živordečim navadnim rujem, borovci, z bogato podrastjo obdanimi mešanimi gozdovi, med vinogradi, mimo starega in zelo zanimivega pokopališča na dnu kraške vrtače. Na brinovih grmičih, ki obrodijo jagode vsaka tri leta, je bilo letos jagod le za vzorec.  Prireditelji pohoda  so nam v času pohodniškega odmora pripravili kratko predstavo skupine Dreizehndreizehn (13-13), ki so v uniformah vojakov prve svetovne vojne uprizorili podobe takratnega vojaškega življenja.

Kraška jama letošnjega pohoda je bila Jama v  Hribih, ki se nahaja severno od Trnovec in je v preteklosti imela vlogo skladišča orožja in zatočišča za Avstroogrsko vojsko. Velja za drugo večjo naravno jamo na tem področju. V njej se nahajajo velike kapniške tvorbe, po svoji obsežnosti izstopa kapnik imenovan  »orgle«, ki ob trkanju oddaja različne zvoke. Za jamo so značilne tudi ponvice, ki se ob deževnem vremenu napolnijo z vodo in tako ustvarjajo enkraten jamski prostor.

Na prireditvenem prostoru v kraju Praprot, kjer je potekal večdnevni 23. Kraški Oktoberfešt, smo po zaključku pohoda  poleg prijetnega druženja imeli možnost čestitati tudi naši izžrebanki pohoda Tatjani Kordež, ki je prijela darilo organizatorja. Tatjana je bila  na pohodu prvič, vendar vemo, da se bo z nami vrnila na Kras  še v naslednjih letih. Utrinke pohoda sta  v fotografijah  dodala Janez Senica in Duja Kordež.

Na Krasu je krasno – tako je bila sončna, lepa in planinsko doživeta tudi pretekla  nedelja našega Planinskega društva.

Pripravila :
Marjeta Škorja
PD Slovenj Gradec

Vabilo na 23. pohod Na Krasu je krasno

Dogodki

Vabimo vas na 23. tradicionalni pohod “NA KRASU JE KRASNO”. Pohod poteka po kraških vaseh ob nekdanji meji z Italijo in je v organizaciji Slovenskega kulturnega društva Vigred iz zamejstva. Ob koncu pohoda je na voljo pogostitev z kraškimi dobrotami.

KDAJ?
Nedelja, 14.10.2018

VEČ INFORMACIJ

Vabilo na turno kolesarski izlet: srečanje koroških planincev

Dogodki

KDAJ?
sobota, 6. 10. 2018

Zberemo se ob 8.00 uri na parkirišču pred bivšo Namo Slovenj Gradec, Podgorska cesta 2, Slovenj Gradec.

Kratek opis ture:
Ob Srečanju koroških planincev, ki se bo odvijalo na Naravskih ledinah se bomo kolesarji na pot podali s svojimi kolesi. Turo bomo pričeli izpred bivše Name Slovenj Gradec, od koder se bomo podali v smeri proti Radušam, preko Vrh proti Ivarčkemu jezeru. Od jezera sledi spust v Ravne na Koroškem, kjer se ob 9:30 pridružimo še ostalim kolesarjem iz Koroške. Skupaj nadaljujemo pot v organizaciji PD Ravne in vodnika Janeza do Naravskih ledin.

V Slovenj Gradec se bomo vrnili preko Šisernikovih planjav, mimo Plešivskega mlina in Zgornjega Razborja. Obeta se čudovita panoramska tura, dobra družba in zabava.

Oprema: izpravno gorsko ali treking kolo, rokavice, očala, OBVEZNA čelada

Trajanje izleta: 5 – 6 ur

Težavnost: srednje zahtevna kolesarska tura

Težavnost vzponov/spustov: V2 – manj zahtevni / S2 – manj zahtevni

Dolžina: 50 km

Prevožena višinska razlika: 1400 m

Hrana: prigrizek iz nahrbtnika, voda ali izotonični napitek

Predvideni postanki: Ravne na Koroškem in Naravske ledine

Dodatne informacije: 051 663 518 / julijan.klancnik@gmail.com

Tura je namenjena vsem kolesarjem.

Zaželene so predhodne prijave na e-naslov: julijan.klancnik@gmail.com

V primeru slabega vremena tura odpade.
Turno kolesarski vodnik II: Julijan Klančnik

Vabimo vas na kolesarsko turo pod Košenjak

Dogodki

KDAJ?
sobota, 29.9.2018

VEČ INFO
Zbrali se bomo v Slovenj Gradcu, natančneje na kolesarski progi pri starem železniškem mostu. Pot nas bo vodila čez Ulbnikovo sedlo v Trbonje in naprej po Bistriškem jarku. Vzpeli se bomo na Pernice in po razgledni cesti zlagoma kolesarili do cerkve Sv. Urha ter naprej do planinskega doma pod Košenjakom (okrepčilo). Spust bo potekal po cesti do naselja Vič. Iz Dravograda pa se bomo spet dvignili na Cvitrško sedlo in naprej proti Sv. Ani ter v dolino.

Osnovni podatki o turi
Območje: Koroška
Kdaj in kje: 29.9.2018 ob 9h pri starem železniškem mostu v SG (možnost parkiranja)
Informacije/ Vodnik: Simon Pogorelčnik, (obvezne prijave na tel.: 070 820 337)
Težavnost: Srednje zahtevna tura. Večinoma poteka po utrjenih cestah, nekaj pa tudi po asfaltu. Primerna je za gorskega kolesarja z dobro kondicijo. Primerna je tudi za treking kolesa. Zahtevnost vzpona V3/V4, zahtevnost spusta S3.
Višinska razlika: cca 1720 vm vzpona
Trajanje/dolžina: cca 71 km (5-7 ur)
Oprema / dokumenti: Gorsko ali treking kolo, kolesarska čelada (obvezna), rezervna zračnica in orodje, malica, izotonični napitki. Osebni dokument.

Prijave in informacije Simon: (tel.: 070 820 337), TK vodnik

Več o turi: https://www.bikemap.net/en/r/4653561/

Vabilo na čiščenje planinskih poti

Dogodki

Spoštovani ljubitelji čistih planinskih poti.

Na UO PD SG smo se dogovorili, da sodelujemo v svetovni akciji čiščenja našega onesnaženega planeta.

Glavno akcijo bi izpeljali v petek 14.septembra.

Dobimo se v petek ob 8.uri dopoldne pri gostišču PREŠA na Legnu. Tu dobimo: vrečke, malico in pijačo. Po dogovoru bi se razporedili na različne poti.

Tisti, ki ste ta dan zasedeni, se lahko priključite skupni akciji v soboto, ki jo organizira Turistično društvo SG. Nekateri so se odločili za čiščenje že v četrtek popoldne.

Vabljeni,
UO PD Slovenj Gradec.

Markacisti PD Slovenj Gradec obnovili Učno pot na Rahtel

Novice

Markacisti Planinskega društva Slovenj Gradec, pod vodstvom načelnika markacistov Slavka Pogorelčnika Popija,  so na pobudo Turističnega  društva Slovenj Gradec in njihovega predsednika Petra Cesarja v letošnjem poletnem času obnovili, popravili in očistili Učno pot na Rahtel, ki bo obiskovalce in pohodnike v septembru v  Trisu pohodov pričakala v lepih jesenskih barvah in skrbno urejena.

Pri urejanja poti so sodelovali in krepko delali  dolgoletni markacisti PD Slovenj Gradec: Marijan Popič, Marijan Krevh, Stanko Otič, njihov načelnik Slavko Pogorelčnik in naš planinski prijatelj Lipi, ki je vedno takoj pripravljen za akcijo. Opravili so 30 skupinskih delovnih ur, očistili 20 kanalov za odvod vode. Postavili so 7 nadomestnih drogov in namestili 12 novih smernic poti. Pot je bila mestoma že preraščena, zato so skrbno obrezali veje in nižje rastlinje.

Mnogi obiskovalci te mestne priljubljene poti so jih pri delu vzpodbujali in pohvalili, saj vsak pohodnik bolj sproščeno stopa po urejeni in označeni poti. Vsekakor pa je taka meddruštvena složna pomoč v strokovnem pristopu vredna vse pohvala in ustvarjalen model meddruštvenega sodelovanja tudi še v naprej.

Marjeta Škorja
PD Slovenj Gradec

  • 1
  • 2
  • 4

Vaš predlog za pohod v 2019

Plan izletov 2018