22. pohod na Krasu je krasno

Planinci PD Slovenj Gradec smo se 8.oktobra udeležili že 22. pohoda po Krasu, katerega pot poteka preko čudovitih Kraških vasic na obeh straneh meje. Pohod se vsako leto prične v slovenski vasici  Tubelj, konča pa na italijanski strani v kraju Praprot. Datum pohoda sovpada z zaključkom večdnevnega praznovanja mini Oktoberfesta, zato je tam zmeraj živahno in veselo. Vmesni del poti je vsako leto različen. Poteka preko gričev, gozdov, med kraškimi gmajnami, krškimi jamami, kamnolomi in ob drugih zgodovinsko zanimivih točkah.

IMG 1396

Pohod je namenjen negovanju prijateljstva prebivalcev na obeh straneh meje. Prvi pohodi so potekali le na italijanski strani, preko vasi kjer živijo zamejski Slovenci. Prvič pa so čezmejni pohod organizirali leta 2005, po vstopu Slovenije v EU, ko so bile končno odpravljene birokratske mejne  ovire.

IMG 1397

Slovenjgraški planinci smo se pohoda letos udeležili petič. In letos nas je bilo 51pohodnikov, največ odkar se pohoda udeležujemo. Na startu se nas je zbralo kar lepo število pohodnikov iz raznih krajev Slovenije in zamejstva. Prijazni domačini so nas pogostili z raznimi dobrotami. Ob 10. uri smo krenili na nezahtevno, štiriurno pot ob kamnitih škarpah zaraslih z rujem. Pot nas je vodila na vrh griča z lepim razgledom na tržaški zaliv, kjer je ta dan potekala znamenita Barcolana – največji jadralski dogodek na svetu. Pot je vodila tudi skozi zanimivo kraško jamo »Katra pečina«. Ustavili smo se tudi ob opuščenem kamnolomu z ostanki apnenice ter dobro ohranjeni obrambni liniji avstrijske vojske iz 1. svetovne vojne.

22338804 1705550642811713 7755834152076606179 o

Na cilju v Praprotu nas je pričakalo prijetno vzdušje v prireditvenem prostoru in ob njem. Ob dobrotah z žara smo se še malo poveselili in odpravili domov. Na Krasu je res krasno, se še bomo udeležili naslednjih pohodov.

Avtor: Danilo Goljat