Pohod planincev PD Slovenj Gradec na Vrtačo (2181 m)

Planinci PD Slovenj Gradec smo se v nedeljo, 25.9.2016, povzpeli na drugi najvišji vrh v Karavankah, na Vrtačo (2181m). Po avgustovskem pohodu na Triglav v Julijcih, smo tokrat imeli cilj osvojiti vse tri vrhove Vrtače.

gora

Skupino planincev sta vodila Danilo Goljat in Boris Goljat, naš vodniški par, kjer so pohodi vedno dobro organizirani ter skrbno in predvsem varno izvedeni. Iz Slovenj Gradca smo se preko Avstrije odpeljali do prelaza Ljubelj, od koder smo se podali preko bivšega smučišča na Zelenici proti vrhovom Vrtače. Jutranje kavice nismo imeli, kajti vse koče bivšega smučišča so bile »žalostnega« izgleda, zapuščene in zaprte.   Pot proti vrhu Vrtače smo v enakomernem tempu našega varuha goske narave Janeza prehodili brez težav. Poleg planinskih užitkov v sončnem in za ta letni čas kar nenavadno toplem dopoldnevu smo imeli možnost videti posledice nedavnega delnega podora severne stene Vrtače. Gmota mešanice kamenja, grušča pomešanega z rjavo gorsko prstjo še vedno ob široki razpoki grozi, da v prihodnosti v mnogo večjem obsegu zgrmi v dolino na avstrijsko stran. Markirana pot za varen pohod mimo podora in razpoke je dobro označena. Ta svež naravni pojav in še ostale utrinke s poti sta v fotografije ujela Janez in Danilo.

vrh

Na vsakem izmed treh vrhov Vrtače smo se za krajši čas ustavili ter uživali v razgledu. Z vrha smo v dolino sestopili po drugem delu poti, ki ga je dobro izbral Boris že na ogledni turi. Po travnati poti mimo visokogorskega grmičevja smo se mimo Doma pri izviru Završnice vrnili do Doma na Zelenici. Tako kot avgusta v Julijcih smo bili tudi tokrat priče helikopterskega reševanja planinca, ki se je »zaplezal« v bližnji ferati. Akcija je še ena potrditev, da dela gorskim reševalcev ne zmanjka.

razgled

Po povratku na parkirišče na prelazu Ljubelj smo se s tradicionalno »prtljažnik gavdo« okrepčali, komentirali planinski pohod, nato pa se preko Avstrije vrnili v Slovenj Gradec.

Pripravila:
Marjeta Škorja
PD Slovenj Gradec