Planinci PD Slovenj Gradec na Dobraču (2166 m)

Vodnik PD Slovenj Gradec in naš organizator Stane Plevnik je v soboto, 25.junija 2016, vodil skupino 41 planincev tokrat na Avstrijsko Koroško na Dobrač. Z zgodnjim jutranjim odhodom smo ujeli planincem naklonjeno občasno zelo poletno vroče in sončno vreme z rahlimi občasnimi meglicami oblakov. Zato smo  naravni park Dobrač (z vrhom 2166 m) doživeli v vsej njegovi lepoti. Tudi letos nam zaradi obetajočega lepega vremena Stane zjutraj ni privoščil postanka za jutranjo kavico. Sicer pa smo Stanetovo vodniško ekipo sestavljali še Janez, Marjeta, Cola, Zdenko in Milan.  

DSCN1906

Peljali smo se do Beljaka, nato pa po Alpski cesti do izhodišča Rostratte 1732 m. Alpska cesta je lani praznovala 50 letnico in verjamemo, da je v vseh teh letih omogočila mnogim planincem, pohodnikom obisk tega naravnega parka. Pot do vrha Dobrača je bila sicer nezahtevna, pa vendar smo ob  poletnih temperaturah zraka  prav vsi pohod vzeli planinsko resno. Ogledali in "fotkali" smo se pri slovenski cerkvici s poslikavo Črne Marije in tudi pri drugi cerkvi na vzhodnem delu Dobrača, ki je najvišje ležeča cerkev v Evropi. Seveda slike z vrha Dobrača nismo izpustili. 

DSCN1920

Pri obnovljeni  koči  Walter Hütte smo imeli daljšo pavzo, nato pa smo "ta hitri pri malici" odšli naprej, "ta počasni pri malici" pa so nas dohiteli pri avtobusu. Prvo skupino "ta hitri pri malici" je  do avtobusa z dovoljenjem vodnice vodil Marjan in pokazal nam je, kaj je pravi planinski hiter korak. Sicer smo bili posebej veseli njegove udeležbe na pohodu.

DSCN19272

Stane je bil letos tudi "uradni fotograf" pohoda. Njegovi ujeti utrinki s pohoda povedo, da je bil prijeten planinski dan  z mnogo smeha in dobre volje ob druženju. Vsi skupaj smo  ustvarili lep planinski dan.

Pripravila:
Marjeta Škorja
vodnica PD Slovenj Gradec