Triglav zopet navdihnil

Že tradicionalni pohod s planinskim društvom Slovenj Gradec na Triglav smo letos pričeli v dolini Vrata pri Aljaževem domu.

triglav17 1

Po prvem okrepčilu in jutranji kavici smo odpravili na pot. Letošnja smer je bila po Tominškovi poti.

Vodniki  PD Slovenj Gradec  so poskrbeli da je pohod potekal po vseh pravilih varne hoje v hribe. Danilo Goljat, ki je bil "rep" naše skupine, na sredi pa Jože Senica, Primož Areh in Boris Goljat. Polni pričakovanj in občudovanj smo se vzpenjali z Janezom Senico na čelu, ki je bil "tempomat" naše druščine. Po razgibani poti do Kredarice, obdani s čudovito naravo, ki je bila vedno lepša z vsakim korakom.

triglav17 2

Po doseženi Kredarici je sledil enourni počitek ter okrepčilo. Z vznemirjenjem smo se pogumno podali še do vrha Triglava. Od Malega Triglava v daljavo seže prelep pogled po grebenski poti ter na naš cilj- mogočni Triglav. Po osvojenem rahlo meglenem vrhu so seveda sledile čestitke, čustva, smeh in krst "novopečenih" Slovencev.

triglav17 4

Dan se je zaključil na Kredarici, kjer smo tudi prenočevali polni vtisov in ponosni na naš dosežek.

V sončno jutro okoli sedme ure, nekateri bolj naspani od drugih, smo po zajtrku odrinili na pot do Staničeve koče. Med potjo nas je presenetila pot, ki je imela strgano jeklenico. Na srečo so naši vodniki s svojim znanjem rešili to težavo ter s pomočjo vrvne tehnike napeljali vrv, da smo lahko varno premagali nevaren sestop. Ta adrenalinski spust si bomo večno zapomnili.

triglav17 3

S pogledom, ozirajočim nazaj na Triglav in v mislih veseli kaj smo dosegli, smo odšli naprej čez Prag vse do ledeniške reke, ki nas je po napornem spustu tudi ohladila.

V počasnem sprehodu se je naša pot zaključila pri Aljaževem domu. Boris pa je poskrbel tudi za varen povratek z avtobusom domov.

Avtor: Metka Berložnik

6. planinski pohod na Partizanski dom Kope

Planinsko društvo Slovenj Gradec  je letos prvič samostojno pripravilo in izvedlo zdaj že 6. pohod  na Partizanski dom na Kopah. Pohod je sicer v zadnjih letih v občini Slovenj Gradec tradicionalen in to tradicijo je želelo domače planinsko društvo ohraniti tudi letos. Vodnika našega planinskega društva Milan Šuler Milč in Jože Rotovnik Cola sta izvedla pohod v soboto, 3.junija 2017.

plesnik

Pričetek pohoda je bil ob 7.30 uri pri Turistični kmetiji Plesnik. Pohoda se je udeležilo 24 pohodnikov. Vremenska napoved ni obetala stabilnega lepega vremena, v prvih urah  pohoda je pohodnike vseeno »ulovil«  dež. Izkušenim planincem pohodnikom pa to ni  »pokvarilo« vzdušja in otežilo hoje, saj so takih vremenskih sprememb navajeni in pripravljeni s primerno opremo. Kot pravi pregovor, da za vsakim dežjem posije sonce, je to veljalo tudi v soboto, ko se je pohod v popoldanskem času odvijal obsijan s soncem.  Pot je vodila mimo kmetije Golob in Kaštivskega sedla na Partizanko, kjer so se pohodniki  pridružili proslavi ZB Šmartno v spomin na boje Zidanškove brigade in nato je sledilo prijateljsko druženju z malico.

skupna

Sledil je povratek do Turistične kmetije Plesnik, kjer sta Milan in Cola pohod  zaključila pred 16. uro. Evidenco pohoda je že zjutraj skrbno zabeležil ter uredil tajnik društva Darko. Milan je ob vodniškem delu uspel ujeti tudi utrinke s pohoda.

Pripravila:
Marjeta Škorja

Planinski filmski večer EMILA MILANA SAVELLIJA

Planinsko društvo Črna na Koroškem

VAS VABI

Na planinski filmski večer EMILA MILANA SAVELLIJA

Petek, 17.2.2017 ob 18.00 KULTURNI DOM ČRNA

1. del: FILMI E.M.SAVELLI
2. del: VZPON NA AMA DABLAM (D.KREBL)
3. del: VZPON V KIRGIZIJI (G.LAČEN, A.GRADIŠNIK))

VSTOPNINE NI! 
UO PD ČRNA

Planinci PD Slovenj Gradec na pohodu po Meškovi poti

V soboto, 8. aprila, smo se planinci našega društva zbrali v sončnem jutru pred župniščem na Selah. Kot  nekdanji domačin na Selah je pohod tradicionalno organiziral in tudi vodil Ivan Hovnik. Po »akademskih petnajst« smo se malo čez 7. uro podali na to 14 km dolgo pot.

smerokaz

Pri župnišču Sv. Roka smo  prisluhnili pozdravu Ivana Hovnika, Že takoj po delo prehojene poti smo opazili, da je pot lepo na novo označena z lepimi smernimi tablami, za to pot vzorno skrbijo domačini iz TD Murn Sele-Vrhe. V tem času je bilo ob poti že precej v cvetju in zelenju. Ampak vse nas je presenetila tudi brezbrižnost nekaterih ljudi, da Narava ni smetišče in smo žal videli tudi neprijetne prizore. Žalostno!

smeti

Pri spominskih obeležjih padlim v vojni smo za kratek čas postali in nato s spustom do cerkve Sv. Neže prišli do cilja našega pohoda. Po ogledu cerkve smo se pri gostišču Neža okrepčali in se napotili nazaj proti Selam in cerkvi Sv. Roka na izhodišče našega pohoda.

cerkev

Pohod je bil letos v lepem in toplem pomladnem vremenu, Ivan pa je poskrbel, da smo pohodniki imeli izčrpne predstavitve točk pohoda, hkrati pa je podoživel čas svojega stika z Meškom in čas svojega življenja na Selah.

Danilo Goljat

Znamke PZS za članstvo v zvezi in PD Slovenj Gradec za leto 2017

Pričeli smo s prodajo znamk Planinske zveze Slovenije za članstvo v zvezi in Planinskem društvu Slovenj Gradec za leto 2017.


Cenik članarine za leto 2017:

Znamka   PZS Cena (eur )

A             55,0
A/d          50,0
B             25,0
B/d          20,0
B1           18,5
S+Š         16,0
S+Š / d    12,8
P+O         7,0
P+O /d     5,6

LEGENDA: 
d -  družinski popusti
B1-  starost nad 65 let

Naši poverjeniki:
Danilo Goljat
Majda Kac Ivi  Jamnik
Jože Senica Joc
Ivan Hartman Vanč
Jože Rotovnik Cola
Zdenko Čas
Nada Bošnik
Danica Repas
Milan Šuler 
Ivan Hovnik

 

Pripravila:
Marjeta Škorja