8. tradicionalni Žolnirjev pohod ob dnevu OZN na Kremžarco

20171022 08230520171022 0824022

20171022 080524

22. pohod na Krasu je krasno

Planinci PD Slovenj Gradec smo se 8.oktobra udeležili že 22. pohoda po Krasu, katerega pot poteka preko čudovitih Kraških vasic na obeh straneh meje. Pohod se vsako leto prične v slovenski vasici  Tubelj, konča pa na italijanski strani v kraju Praprot. Datum pohoda sovpada z zaključkom večdnevnega praznovanja mini Oktoberfesta, zato je tam zmeraj živahno in veselo. Vmesni del poti je vsako leto različen. Poteka preko gričev, gozdov, med kraškimi gmajnami, krškimi jamami, kamnolomi in ob drugih zgodovinsko zanimivih točkah.

IMG 1396

Pohod je namenjen negovanju prijateljstva prebivalcev na obeh straneh meje. Prvi pohodi so potekali le na italijanski strani, preko vasi kjer živijo zamejski Slovenci. Prvič pa so čezmejni pohod organizirali leta 2005, po vstopu Slovenije v EU, ko so bile končno odpravljene birokratske mejne  ovire.

IMG 1397

Slovenjgraški planinci smo se pohoda letos udeležili petič. In letos nas je bilo 51pohodnikov, največ odkar se pohoda udeležujemo. Na startu se nas je zbralo kar lepo število pohodnikov iz raznih krajev Slovenije in zamejstva. Prijazni domačini so nas pogostili z raznimi dobrotami. Ob 10. uri smo krenili na nezahtevno, štiriurno pot ob kamnitih škarpah zaraslih z rujem. Pot nas je vodila na vrh griča z lepim razgledom na tržaški zaliv, kjer je ta dan potekala znamenita Barcolana – največji jadralski dogodek na svetu. Pot je vodila tudi skozi zanimivo kraško jamo »Katra pečina«. Ustavili smo se tudi ob opuščenem kamnolomu z ostanki apnenice ter dobro ohranjeni obrambni liniji avstrijske vojske iz 1. svetovne vojne.

22338804 1705550642811713 7755834152076606179 o

Na cilju v Praprotu nas je pričakalo prijetno vzdušje v prireditvenem prostoru in ob njem. Ob dobrotah z žara smo se še malo poveselili in odpravili domov. Na Krasu je res krasno, se še bomo udeležili naslednjih pohodov.

Avtor: Danilo Goljat

Triglav zopet navdihnil

Že tradicionalni pohod s planinskim društvom Slovenj Gradec na Triglav smo letos pričeli v dolini Vrata pri Aljaževem domu.

triglav17 1

Po prvem okrepčilu in jutranji kavici smo odpravili na pot. Letošnja smer je bila po Tominškovi poti.

Vodniki  PD Slovenj Gradec  so poskrbeli da je pohod potekal po vseh pravilih varne hoje v hribe. Danilo Goljat, ki je bil "rep" naše skupine, na sredi pa Jože Senica, Primož Areh in Boris Goljat. Polni pričakovanj in občudovanj smo se vzpenjali z Janezom Senico na čelu, ki je bil "tempomat" naše druščine. Po razgibani poti do Kredarice, obdani s čudovito naravo, ki je bila vedno lepša z vsakim korakom.

triglav17 2

Po doseženi Kredarici je sledil enourni počitek ter okrepčilo. Z vznemirjenjem smo se pogumno podali še do vrha Triglava. Od Malega Triglava v daljavo seže prelep pogled po grebenski poti ter na naš cilj- mogočni Triglav. Po osvojenem rahlo meglenem vrhu so seveda sledile čestitke, čustva, smeh in krst "novopečenih" Slovencev.

triglav17 4

Dan se je zaključil na Kredarici, kjer smo tudi prenočevali polni vtisov in ponosni na naš dosežek.

V sončno jutro okoli sedme ure, nekateri bolj naspani od drugih, smo po zajtrku odrinili na pot do Staničeve koče. Med potjo nas je presenetila pot, ki je imela strgano jeklenico. Na srečo so naši vodniki s svojim znanjem rešili to težavo ter s pomočjo vrvne tehnike napeljali vrv, da smo lahko varno premagali nevaren sestop. Ta adrenalinski spust si bomo večno zapomnili.

triglav17 3

S pogledom, ozirajočim nazaj na Triglav in v mislih veseli kaj smo dosegli, smo odšli naprej čez Prag vse do ledeniške reke, ki nas je po napornem spustu tudi ohladila.

V počasnem sprehodu se je naša pot zaključila pri Aljaževem domu. Boris pa je poskrbel tudi za varen povratek z avtobusom domov.

Avtor: Metka Berložnik

38. srečanje koroški planincev na Smrekovcu

IMG 1388

IMG 1391

IMG 1392

IMG 1395

6. planinski pohod na Partizanski dom Kope

Planinsko društvo Slovenj Gradec  je letos prvič samostojno pripravilo in izvedlo zdaj že 6. pohod  na Partizanski dom na Kopah. Pohod je sicer v zadnjih letih v občini Slovenj Gradec tradicionalen in to tradicijo je želelo domače planinsko društvo ohraniti tudi letos. Vodnika našega planinskega društva Milan Šuler Milč in Jože Rotovnik Cola sta izvedla pohod v soboto, 3.junija 2017.

plesnik

Pričetek pohoda je bil ob 7.30 uri pri Turistični kmetiji Plesnik. Pohoda se je udeležilo 24 pohodnikov. Vremenska napoved ni obetala stabilnega lepega vremena, v prvih urah  pohoda je pohodnike vseeno »ulovil«  dež. Izkušenim planincem pohodnikom pa to ni  »pokvarilo« vzdušja in otežilo hoje, saj so takih vremenskih sprememb navajeni in pripravljeni s primerno opremo. Kot pravi pregovor, da za vsakim dežjem posije sonce, je to veljalo tudi v soboto, ko se je pohod v popoldanskem času odvijal obsijan s soncem.  Pot je vodila mimo kmetije Golob in Kaštivskega sedla na Partizanko, kjer so se pohodniki  pridružili proslavi ZB Šmartno v spomin na boje Zidanškove brigade in nato je sledilo prijateljsko druženju z malico.

skupna

Sledil je povratek do Turistične kmetije Plesnik, kjer sta Milan in Cola pohod  zaključila pred 16. uro. Evidenco pohoda je že zjutraj skrbno zabeležil ter uredil tajnik društva Darko. Milan je ob vodniškem delu uspel ujeti tudi utrinke s pohoda.

Pripravila:
Marjeta Škorja